Markedet for IoT-kommunikation er i rivende udvikling. Dermed også den globale standard LoRaWAN, som er en af de teknologier, der benyttes til IoT.

Fordelene med IoT (tingenes internet) er åbenlyse. Når ting forbindes til internettet ved brug af IoT-målere og sensorer, giver det virksomheder hurtig adgang til en mængde nye data.

Man sparer ressourcer til manuel aflæsning, og data kan behandles i intelligente systemer og applikationer, som åbner muligheder for effektivisering, så medarbejderressourcer frigives til mere væsentlige opgaver. Det kan ofte give en øget fortjeneste for virksomheden, samtidig med at slutbrugeren får en forbedret serviceoplevelse. Og teknologi og data åbner endda op for nye muligheder i form af helt nye services og produkter.

Net1 er en god kilde til information på området omkring LoRaWan.

Konkret eksempel på anvendelse af LoRaWAN til effektivisering

IoT LoRaWan Device

IoT LoRaWan Device. Kilde: Net1.dk

Et ofte brugt eksempel er affaldssensorer i renovationen, der giver renovationsfirmaet besked, når en affaldsbeholder er fyldt eller væltet. Dermed kan firmaet tømme beholderen efter behov i stedet for på fastlagte tidspunkter. Det sparer ressourcer til forgæves kørsel til glæde for firmaet og minimerer problemer med overfyldte beholdere til glæde for slutbrugeren. Løsningen kan kombineres med intelligente applikationer, der planlægger optimale tidsplaner og ruter for renovationen og måske endda løsninger for slutbrugeren, der kan booke afhentning af storskrald og specielt affald online.

Herunder er listet en række eksempler på anvendelsesområder fra forskellige andre brancher

  • Proaktiv vedligeholdelse og service af maskiner.
  • Måling og styring af temperatur, luftfugtighed, vanding og gødning. 
  • GPS-data for gods.
  • Parkering og lokation for containere, maskiner og køretøjer
  • Trafikstyring, parkering og renovation

LoRaWAN  – enkel og billig IoT-teknologi med lang rækkevidde 

LoRaWAN er et netværk (WAN) bygget på den globale standard LoRa. Teknologien LoRa er ideel til kommunikation over lange afstande mellem enheder som batteridrevne målere og sensorer, der har en lav bitrate (sender små bidder data). Derfor er den især populær inden for IoT-kommunikation.

LoRaWAN er forkortelsen for “Long Range Wide Area Network”. LoRa benytter frekvensbånd, som ikke er licenserede. Derfor skal man ikke skal have tilladelse fra staten eller private operatører for at bruge den. Frekvensen er forskellige alt efter den verdensdel, man befinder sig i. Det skal man være opmærksom på, når man investerer i LoRa-hardware. I Europa opererer LoRa på frekvensen 868 MHz.

Find vej i IoT-junglen med en LoRaWAN-løsning fra Net1

En IoT-løsning består af flere dele, og det kan være uoverskueligt for virksomheder at vælge de rigtige leverandører, hvis ikke de har nogen forudgående erfaring. Læs også mere om LoRaWan på Miruco.dk, der drives af Michael Cortzen, som er cand.it.

Net1 er en leverandør af sikre dataforbindelser til kritisk infrastruktur, og de har ligeledes erfaring med LoRaWAN, der leveres via LoRa-gateways, der benytter LoRa til at kommunikere med målere og sensorer og så 450 MHz som dataforbindelse til kommunikation med netværksserveren. 

For at komme i gang med LoRaWAN skal du bruge følgende:

  1. Sensorer og målere til opsamling af data
  2. LoRa Gateway (med dataforbindelse) for at oprette et netværk og sende data fra sensorer videre. Gatewayen opsamler data trådløst fra sensorer og målere via LoRa-frekvensen
  3. Netværksserver til databehandling
  4. Applikation til at vise data eller integration mellem netværksserver og eksisterende IT-infrastruktur
  5. Dataabonnement til kommunikation mellem gateway og netværksserver

Du kan læse meget mere om IoT og LoRa på Net1.

Tak fordi du læser med hos oprindelse.dk.

Ved at benytte oprindelse.dk, accepterer du lagring af cookies. Mere information

Ved at benytte oprindelse.dk, accepterer du lagring af cookies. Disse er fra Google Analytics, og lagrer blot information om, hvem (dig) der besøger hjemmesiden.

Luk